Kategórie
 
 
 
 
 

Viete, ktoré látky je vhodné nosiť v lete a ktoré naopak nie?

Každé ročné obdobie predstavuje zmenu šatníka či už kvôli novým trendom alebo modelom, avšak okrem toho by sme mali myslieť na materiály, z ktorých sú tieto nové kúsky vyrobené. Tie, ktoré sú vyrobené zo syntetických zmesí vyzerajú trendy, ale prvoradé je vaše pohodlie. Pretože žena spokojná vo svojom outfite je neprehliadnuteľná.

Stavte na prírodné materiály

Najobľúbenejšie a najvhodnejšie materiály či látky na leto sú prírodné ako napríklad bavlna, ľan či satén. Oblečenie, ktoré je vyrobené z týchto látok zabezpečí, aby vaša pokožka mohla dýchať a teda sa zbytočne vaše telo neprehrieva. Navyše tieto materiály sú vzdušné a dostatočne vás ochránia pred sálajúcim slnkom.

Prírodné materiály majú schopnosť absorbovať vlhkosť. Ak sa počas dňa veľmi potíte, rozhodne siahnite po oblečení z týchto materiálov, pretože vďaka nim môže vaše telo rýchlejšie vychladnúť.

Bavlna

Jedným z najrozšírenejších materiálov je bavlna. Väčšina oblečenia je vyrobená práve z tejto tkaniny najmä kvôli jej vlastnostiam. Je priedušná, ľahká a dá sa použiť takmer na všetky typy oblečenia.

Okrem toho je veľmi pohodlná, vzdušná a dostatočne vás ochráni pred teplom. Dlhé oblečenie vyrobené z bavlny ako napríklad široké nohavice alebo maxi šaty sú ideálnou voľbou na horúce letné dni, pretože tento materiál vás dokáže schladiť. Avšak má jednu nevýhodu, na bavlne môže byť vidno stopy po potení. No netreba zúfať, správny deodorant, farba a strih vášho odevu to vie zakryť.

Outfitom z bavlneného oblečenia sa medze nekladú. Či už sa rozhodnete pre žiarivé letné bavlnené šaty, romantickú blúzku alebo krátke nohavice, nikdy nespravíte krok vedľa. Navyše sa nebojte do vymýšľania letných outfitov zapojiť aj vašu fantáziu – momentálne sú veľmi trendy farby ako žltá, azúrová, cyklaménová či žiarivá zelená.

Ľan

Druhým z najpopulárnejších materiálov je ľan. Naše staré mamy by o tomto materiály vedeli rozprávať hodiny, najmä pre jeho benefity. V prvom rade je mimoriadne vzdušný, pomáha pri ochladzovaní tela, nasiakne vlhkosť, ale aj rýchlo vyschne, preto sa nemusíte obávať žiadnych neželaných fľakov.

Momentálne ľan zažíva veľké znovuzrodenie, dokonca aj v iných farbách ako v klasických zemných či béžových. Pre dámy, ktoré dbajú na udržateľnosť je dôležité poznamenať, že ľan je úplne recyklovateľný a je teda v súlade s našou planétou.

Oblečenie z dielne Luisa Spagnoli vo svojej letnej kolekcii 2021 stavilo na modely vyrobené primárne z ľanu. Na výber máte tuniky, blúzky, ale aj šaty či dokonca nohavice. Je iba na vás, ktorý kúsok bude obohacovať váš šatník.

Bavlnený satén

Ďalším skvelým materiálom na leto je bavlnený satén. Tento materiál je vyrobený z čistej bavlny, pričom obsahuje všetky jej benefity. Satén v tomto prípade pomenováva proces tkáčskej väzby, vďaka ktorému je tento materiál na dotyk veľmi jemný a na pohľad jemne lesklý.

Ďalšími výhodami tohto materiálu je vysoká odolnosť a teda aj oblečenie vyrobené z tejto tkaniny vám veľmi dlho vydrží. Bavlnený satén predstavuje cenovo prijateľnejšiu alternatívu k hodvábu, ktorý má podobné vlastnosti. Je teda iba na vás, ktorému z týchto dvoch materiálov dáte prednosť.

Ktorým materiálom sa treba vyhnúť?

Látky a materiály vyrobené zo syntetického vlákna sú na leto nevhodné najmä kvôli ich vlastnostiam – sú nepriedušné, býva v nich teplo a po dlhom pobyte na slnku sa nekomfortne prilepia na telo.

Medzi tieto materiály patrí nylon, polyester, hrubá rifľovina vlna (vlnu odporúčame nosiť počas chladných mesiacov, pretože udržuje teplo). Počas horúcich dní odporúčame sa týmto materiálom vyvarovať alebo ich nosiť iba do klimatizovaných priestorov, kde máte istotu, že vám v nich nebude teplo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia